alt=’’Cellen maken in je pouringschilderijBasisworkshop acryl gieten Donna Hoogstraaten’’/>

Cellen maken in je pouringschilderij

Cellen maken in je pouringschilderij

Leer de geheimen achter het maken van prachtige cellen in je acrylgiet schilderijen!

Waardoor ontstaan cellen bij het acryl gieten?

Cellen in acrylgieten hebben kunnen ontstaan wanneer er een verschil in dichtheid is tussen de verschillende verfkleuren. Er zijn verschillende methoden om cellen in een laag te krijgen. Het aantal cellen dat ontstaat en de grootte van de cellen wordt grotendeels bepaald door het verschil in de dichtheden van de kleuren. Sommige verfpigmenten zijn dichter dan anderen.
Daarom is het belangrijk dat je een verf gebruikt waarvan bekend is welke transparantie hij heeft. Op de betere verven staat dit duidelijk op de verpakking aan gegeven.

De belangrijkste methoden om cellen te krijgen zijn onder meer:

Variërende dichtheid van de verf

Siliconen additief

Met behulp van de fakkelmethode

1. Variërende dichtheid van de verf

De optimale methode voor het maken van cellen in je werk is door in de consistentie en dichtheid van de verf te variëren. Elke kleur verf heeft een soortelijk gewicht.

Wanneer je de minst dichte verf (de transparante) op de bodem en de meest dichte (dekkende) verf bovenop legt, zal de dichtere verf naar beneden gaan en de verf met de mindere dichtheid naar boven komen. Hierdoor zullen de cellen gaan ontstaan.

Amsterdam acrylverf o.a. staat erom bekend dat elke verfkleur wordt gelabeld met het verschil tussen transparant, half transparant en dekkende verf. Nu is er tussen de verschillende kleuren die binnen eenzelfde groep vallen nog wel een verschil in dichtheid/zwaarte, maar je hebt toch al wel een richtlijn bij het kiezen van je verf en de volgorde waarin je deze gaat gebruiken.

2. Cellen maken met siliconen

Het gebruik van siliconen als additief bij het gieten van acryl zal je wellicht wel bekend zijn. Er zijn namelijk zeer veel filmpjes over te vinden. Er zijn kunstenaars die liever geen siliconen gebruiken. Omdat ze van mening zijn dat verloop van tijd hun werk zal vergelen.
Kies zelf dan ook of je silicone wilt toepassen of niet. Daarbij komt dat silicone-olie een chemische stof is waar niet iedereen goed tegen kan. Experimenteer zelf welke silicone olie voor jou het meest geschikt is;
Een goed alternatief is in dit geval dimethicone olie. Het is een product dat je veelal terug vindt in haar verzorgingsproducten. Je kunt bijvoorbeeld haarolie gebruiken i.p.v. silicone olie. Voordeel hiervan is dat het niet slecht is voor je huid en de luchtwegen. Op de verpakking van het haarproduct kan je terugvinden of er dimethicone in zit.

Hoe helpt siliconen om cellen te vormen in een gietvorm van acryl?

Eigenlijk is het heel logisch waarom er cellen worden gevormd door het gebruik van silicone. Acrylverf is een water gedragen verf en olie en water verdragen elkaar niet.  Hierdoor zullen de verschillende lagen de neiging hebben om zich van elkaar te scheiden. Resultaat: cellen in je verflaag.

Moet ik siliconen gebruiken om cellen te maken?

Het is niet altijd nodig om siliconen toe te voegen om prachtige cellen te maken. Soms kun je een soortgelijk effect bereiken zonder siliconen. Door b.v. Floetrol of andere pouringmediums te gebruiken. De beste gietmedia zijn ontworpen om een perfecte consistentie te behouden. Waardoor deze niet altijd cellen vormen in de afzonderlijke lagen. In dit geval kunnen een paar druppels siliconen daarbij helpen.

Lees ook het blog: mediums acryl pouring

Welk type siliconen moet ik gebruiken?

Siliconen kunnen in verschillende vormen worden gekocht. Een van de meest populaire soorten siliconen die bij het gieten van acryl wordt gebruikt, is het WD-40 sproeismeermiddel dat een aanzienlijke hoeveelheid siliconen bevat. WD-40 kan relatief goedkoop en gemakkelijk worden gekocht.

Het WD-40 spray-smeermiddel is een geweldige keuze wanneer je net begint te experimenteren met cellen. Zoals in het begin vermeld vindt niet iedereen dit een goede keuze. Met name wanneer je je kunst wilt gaan verkopen of ten toonstellen.

Hoeveel siliconen moet ik toevoegen om cellen te maken?

Gewoonlijk hoef je slechts 2-3 druppels aan elke kleur toe te voegen om cellen te maken.

Het juiste recept voor het toevoegen van siliconen aan uw verfmix. Onstaat grotendeels door veel experimenteren en op persoonlijke voorkeur. Uiteindelijk hangt het ook af van je kleurverf en het merk en het pouringmedium dat je gebruikt.

Het mengen van de silicone door de acrylverf

Zoals gezegd hangt de juiste consistentie van de verf af van diverse factoren. Toch wil ik je hier een recept mee geven waarmee je een goede basis hebt om verder mee te gaan.

1 deel acrylverf

1,5 delen van uw gekozen pouringmedium

Een beetje water, tot maximaal 1/3 deel van het geheel

2-3 druppels siliconen in de kleuren waar je de cellen wilt laten verschijnen

Afhankelijk van welk resultaat je wilt krijgen kan je de silicone er goed of minder goed doorheen roeren.

 

3. Cellen maken met de brander

Als je geen siliconen wilt gebruiken om cellen te maken, is de brander een alternatieve optie. Je kunt hiervoor een crème brulée brander gebruiken.

Er zijn twee belangrijke redenen om een brander te gebruiken bij pouring

De belangrijkste reden is dat de warmte van de brander ervoor zorgt dat luchtbellen verdwijnen. Luchtbellen veroorzaken putjes in je schilderij wanneer de verf helemaal droog is.
Een andere reden om de brander te gebruiken is dat je door de warmte kleine cellen laat ontstaan. Op die manier kan je heel gericht op bepaalde plaatsen in je schilderij cellen laten ontstaan. Door met de warmte te spelen en op andere plaatsen juist weer niet. Zo kan je rustige of drukkere delen laten creëren. Dat maakt je werkstuk boeiender om naar te kijken.

Wees altijd heel voorzichtig met het gebruik van een brander. Ga niet boven de brander met je gezicht of te dicht op de verf. Pas op voor loshangend haar of kledij. Werk ook altijd in een goed geventileerde ruimte.

Het gebruik van de brander

Nadat je de verf op je canvasdoek of op een ander oppervlak hebt aangebracht zwaai je met de vlam van de brander over het schilderij. Beweeg regelmatig over de verf. Zorg ervoor dat je niet te lang op een plek blijft. Bovendien zorg je ook dat de vlam de verf niet raakt.

Conclusie:

Er is geen een duidend antwoord dat voor iedereen geschikt is. Ga ervaren wat voor jou het beste werkt. En deel je ervaringen in de Facebookgroep. Vaak is geen enkel antwoord voor iedereen geschikt. Geef deze afzonderlijke methoden een snelle test en kijk of u de resultaten krijgt die u zoekt.

Veel plezier met ontdekken en gieten. meer info

Terug naar de homepagina

16 gedachten over “Cellen maken in je pouringschilderij”

  1. Claire Vanfleteren

    Ik heb (een zekere Emma lindstrom) gezien dat er na het gieten er een product opgespoten wordt die heel mooie cellen weergeven?
    Ik kan mij niet indenken wat het is.
    Dat zou ik willen, maar de cursus kost mij te veel.
    Ik heb maar één iets nodig want van de rest ben ik op de hoogte, misschien kunt u mij helpen. Ik zou het zeer op prijs stellen.

    1. Dag Claire,

      leuk dat je bezig bent met pouring. Ik kan je helaas niet verder helpen, ik ken de persoon niet die je noemt. Misschien dat je het beste haar even vragen wat ze gebruikt.

      Veel succes.

      Groetjes, Donna

  2. Christien de Haas

    Ik citeer: Wanneer je de minst dichte verf (de transparante) op de bodem en de meest dichte (dekkende) verf bovenop legt, zal de dichtere verf naar beneden gaan en de verf met de mindere dichtheid naar boven komen. Hierdoor zullen de cellen gaan ontstaan.

    Als je de verf uit de kleine potjes overgiet in 1 grote beker dan wissel je toch steeds de kleuren? Je doet het om en om? Hoe kan je dan een kleur op de bodem doen? Hoop dat het mij kunt uitleggen.

    1. Christien, je wisselt bij het overgieten inderdaad telkens de kleuren. Wanneer je je bewust bent van het verschil in gewicht van elke kleur dan kan je wisselen van volgorde, wetende dat je een ader resultaat gaat krijgen. Doe je bv eerst 3 transparante kleuren in een bekertje en daarna de meer dekkende kleuren, dan krijg je een ander resultaat dan wanneer je ze bv. om en om doet.
      Het komt vaak voor dat acryl gieters niet bewust zijn van het verschil in gewicht van de verschillende kleuren en het raadselachtig vinden waarom er de ene keer een heel ander resultaat is dan de andere keer;
      Uiteindelijk is het een kwestie van oefenen, ervaring en vervolgens kan je de vraag stellen: hoe wil ik met alles bezig? Vanuit mijn hoofd of vanuit mijn creatieve inspiratie,

      ik hoop dat mijn antwoord je verder helpt.
      Veel plezier in elk geval!

  3. Hallo allemaal .ik ben ook bezig met acryl gieten .
    Zou graag iemand ontmoeten die wat les zou kunnen geven .
    Of iemand die meer ervaring heeft dan ik .
    Ik vindt hel heel leuk om te doen ,maar mijn ervaring ontbreekt .
    Vr betty

      1. Bedankt voor het antwoord .
        Ik woon in Hoorn .
        Ik denk dat dat te ver is voor mij .
        Heb hier ook al gezocht maar kan niets vinden in mij buurt .ik denk er nog over na .
        Maar heel erg bedankt voor je reactie .
        Vr gr betty

        1. hoorn is inderdaad wel ver weg, een optie zou zijn om er een leuk weekend van te maken in de belgische kempen.
          Wij verhuren ook een kamer om het mensen die van ver zo gemakkelijk te maken.

          Groeten, Donna

      1. W40 is uiterst ongeschikt om te gebruiken voor cellen. Gewoon siliconen glijmiddel bij de drogist halen, let wel, geen mengseltje, gewoon siliconen.

        1. Bedankt voor je reactie.
          Zoals in het blog geschreven vertel ik dat het voor een beginner geschikt is. Leuk om te oefenen, maar voior kunst minder geschikt omdat het vergeelt.

          Glijmiddel kende ik niet om te gebruiken, bedankt voor de tip.
          En veel pouring plezier.

          Donna

  4. super bedankt voor je uitleg.
    ik ben sinds kort bezig en had ook de w 40 gehaald voor cellen.
    maar ik lees dat als je ze ooit wilt verkopen dat dat niet echt slim is.
    mag ik vragen hoe dat komt. en of zeg maar cellen druppels van de hebbie winkels. Dan geen problemen veroorzaken als ik het zou verkopen.
    mvg Angela

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *