11 tips om los te breken uit een creatieve blokkade

uit een creatieve blokkade breken

11 tips om los te breken uit een creatieve blokkade

We hebben het allemaal gehad: een creatieve blokkade. Het is verschrikkelijk. Je voelt geen inspiratie. Misschien heb je geen motivatie, of wil je iets creëren, maar weet je niet precies wat. Het kan hoe dan ook een verlammend gevoel zijn. Maak je maar geen zorgen! Zo heb ik 11 manieren bedacht om je uit die sleur te halen en je creativiteit weer te laten stromen!

1. Gaan wandelen|
Creatieve blokkades kunnen verschrikkelijk zijn, omdat je vaak in je hoofd vastzit. Soms kan het goed zijn om letterlijk een stap naar buiten te doen en te gaan wandelen. Een wandeling maken is niet alleen een geweldige manier om je hoofd leeg te maken en om nieuwe dingen te zien. Voor veel kunstenaars (inclusief ikzelf) komt inspiratie vaak uit visuele ervaringen. Wanneer je in je huis zit naar dezelfde vier muren kijkt, maak je niet optimaal gebruik van je vermogen om visueel geïnspireerd te raken.

2. Ga de natuur in
Aansluitend op de vorige tip is: ga de natuur in. Het is bij uitstek een plek waar je VEEL inspiratie uit haalt. Er zijn zoveel facetten in de natuur en manieren om die natuur te ervaren. Dat er zeker een van hen je kan helpen om jouw creatieve blokkade te doen verdwijnen. Of je nu gaat wandelen of in jouw tuin gaat, de schoonheid in de natuur die ongeëvenaard, wonderlijk en verrassend. Je hoeft er alleen maar naar te kijken en je te verwonderen

3. Een film kijken
Het kijken naar een film werkt ook inspiratie op net als bij lezen, behalve dan dat je ook het visuele element hebt. De visie van de regisseur kan ook inspirerend zijn. En een manier zijn om jouw ​​creatieve blokkade aan de kant te schuiven. Daarbij komt dat een film kijken heel ontspannend kan zijn en ontspanning is essentieel bij het laten stromen van je creativiteit.

4. Luisteren naar muziek
Muziek werkt op dezelfde manier voor creativiteit als literatuur of film, het opent iets in je. Muziek kan je echt naar een andere tijd of plaats brengen. Meer in je gevoel en gedachten en je op die manier helpen om door die creatieve blokkade heen te komen. En je zo in een creatieve stemming te brengen, je te helpen focussen op je innerlijk en externe afleidingen te blokkeren die jouw creativiteit kunnen belemmeren.

5. Surf op internet
Tegenwoordig zijn er ongelofelijk veel manieren om ideeën over de hele wereld te kunnen spotten. Het is werkelijk oneindig wanneer je gaat surfen op Pinterest en YouTube. Elke dag delen mensen met liefde hun ideeën, laten ze zien wat ze doen en hoe ze het gedaan hebben. Dus zelfs als je je even niet creatief voelt, is iemand anders dat wel en dat werkt aanstekelijk! Ondanks dat de projecten van een ander misschien niet perfect bij jouw behoeften of stijl passen. Kunnen ze vaak wel dienen als een goed startpunt om door jouw blokkade heen te komen.

6. Bekijk nieuwe trends
Nieuwe trends kan je bijvoorbeeld vinden in modehuizen, woonboulevards. Niet dat ik je wil aanmoedigen om de trends op te volgen en te gaan kopen. Vaak zijn het juist plekken waar je veel inspiratie kunt vinden in gebruik van kleuren en vormen. Zeker wanneer je eens naar andere plekken gaat dan je gewoon bent, bijvoorbeeld zeer exclusieve gelegenheden. Je zult zien dat het je in een andere stemming brengt.

7. Kring winkelen
Of kies er juist eens voor om struinen door kringwinkels waar je exotische zaken vindt uit lang vervlogen tijden.
Zelf vind ik het heerlijk om op en ongedwongen manier van de ene naar de andere kringwinkel te gaan, de verschillende sferen te ervaren. Het is echt geweldig om te zien wat een verschil van sfeer en energie er is tussen verschillende kringwinkels. Bovendien is het heel bijzonder om te zien hoe er telkens op een zeer creatieve manier dingen worden gepresenteerd. Ik doe er veel inspiratie op en mijn blokkade verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.

8. Nieuwe benodigdheden
Soms, als ik een creatieve blokkade heb, ga ik naar de winkel voor kunstbenodigdheden. Liefst een kleinere winkel waar je nog goed wordt geholpen. Waar je nog  een praatje kunt maken met de mensen. Dat kan zo inspirerend zijn, door je vragen te stellen en ideeën uitwisselen. Weten wat anderen bezighoudt of hoe ze de dingen aanpakken. Snuffelen tussen spullen en nieuwe dingen ontdekken kan heel inspirerend werken. En je hoeft het echt niet allemaal te kopen😂

9.Een museum bezoeken
Of het nu een kunstmuseum, een historisch museum, de dierentuin of een botanische tuin is. Er is altijd een bron van inspiratie te vinden, visueel en qua mogelijkheid om bij te leren. Ik houd van leren en denk dat het een geweldige manier kan zijn om een creatieve blokkade te doorbreken. Ben je niet in de gelegenheid om naar een museum te gaan. Dan kun je misschien eens een bibliotheek bezoeken en wat boeken over kunst en creativiteit meenemen. Of wat dacht je van boeken over de natuur, tuinieren, interieur boeken et cetera. Keuze genoeg om jou te inspireren en je creativiteit weer aan te wakkeren.

10. Breng tijd door met familie en vrienden
Tijd doorbrengen met plezier maken, met je familie en vrienden. Ook dit kan een geweldige manier zijn om door een creatieve blokkade heen te komen, omdat het nieuwe perspectieven introduceert. Vaak ben ik  geamuseerd en verbaasd door met name de perspectieven van mijn kinderen. Die de neiging hebben om ideeën op te wekken. Ik hou er ook van om dingen te maken voor mijn familie en vrienden, zodat hun interesses en inspiratie de mijne worden.

11. Creëer zonder verwachtingen
Soms moet je je gewoon door een creatieve blokkade heen werken om hem te overwinnen. Gewoon starten, blijven creëren en geen verwachtingen hebben. Sta jezelf toe om te doen en kijk wat jouw kunst je brengt. Dit kan betekenen dat je je gewoon simpel een flip cup gaat doen en wel ziet wat er ontstaat. Even niet presteren, maar enkel genieten van het vloeien van de verf en de kleuren die er ontstaan

Wanneer je naar de meeste van bovenstaande tips kijkt, dan zie je dat ze een overeenkomst hebben: ontspanning.
Om door een blokkade te komen is het dan ook essentieel om van stress af te komen, te ontspannen en van daaruit weer te starten met pouring of eender welke creatieve techniek.

Als kunstenaar is het dan ook heel belangrijk om jezelf goed te verzorgen zodat je creatieve stroom niet blokkeert. Dat betekent niet alleen ontspannende bezigheden hebben, maar ook niet streng voor jezelf zijn, voldoende rust en gezonde voeding.

Boodschap: Neem jezelf serieus, een je pouring art wat minder.
Veel pouring plezier!

heb je thuis plek en je doet het graag klik dan voor meer info

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *