Voorkom fouten en maak een prachtig pouring kunstwerk

pouring

We weten allemaal dat acrylgieten superleuk en ontspannend is.
Ik bedoel, dat is toch de reden dat je het doet. Of niet?

Pouring is echt een zeer is echt een avontuurlijke creatieve kunstvorm waarmee je enorm veel kanten uit kunt. Hierdoor kan je er heel veel van jezelf in leggen.

Toch brengt het, net als elke artistieke stroming, een aantal valkuilen met zich mee. Wanneer je deze veel voorkomende fouten gaat herkennen kan je jouw pouring kunstwerk enorm gaan verbeteren. Waardoor ze van matig naar uitmuntend gaan. En dat is waarschijnlijk waar je van droomt.

Enkele van deze veel voorkomende fouten wil ik eens met je bespreken. Voorkom je deze fouten dan maak je zeker een prachtig pouring kunstwerk.

Veel voorkomende pouring fouten:
 1. Het gebruik van de verkeerde verfconsistentie
 • Een van de meest belangrijke aspecten van het gieten van acrylverf is het bereiken van de juiste verfconsistentie. Is de verf te dik, dan vloeit hij niet goed. Wanneer je verf te dun is blijven cellen niet hun vorm behouden en worden de kleuren eerder modderig.
 • De sleutel hierbij is het vinden van dat perfecte medium waar je kleuren glijden en cellen zich prachtig vormen. Leer deze dingen in de basisworkshop
 1. Je pouring verf te veel mengen
 • Hoewel grondig gemengde verf van cruciaal belang is, kan te veel mengen leiden tot te veel kleine luchtbelletjes die in je voltooide stuk opduiken. Het is essentieel belang dat je net genoeg mengt om de verf en het pouringmedium op te nemen.
 1. Het belang van de kleurentheorie negeren
 • Het willekeurig kiezen van kleuren lijkt misschien leuk, maar kan vaak tot onverwachte en ongewenste resultaten leiden. Als je de kleurentheorie begrijpt en weet welke kleuren harmonieus zijn met elkaar zodat je kunt voorkomen dat jouw kunstwerk een modderige puinhoop wordt.

 4. pouring zonder plan
 • Hoewel spontaniteit erg belangrijk is bij pouring, dat is ook een van de redenen waarom je het zo leuk vindt om te doen, is het toch ook belangrijk om een basisplan te hebben voor je aan een kunstwerk begint.
 • Je dient al na te denken over techniek, consistentie van de verf die daar bij hoort, kleur keuze, gebruik van materialen….. 

5. Het overslaan van de oppervlaktevoorbereiding
 • Het is misschien niet het leukste om te doen, maar het hoort er toch echt bij: je canvas of andere ondergrond dien je eerst voor te bewerken.
  goed opspannen, push pins, tape, grondlaag….. Er valt van alles voor te bereiden voor je kunt gaan gieten;
 • Zo voorkom je een slechte hechting en het verkeerd uitlopen van de verf.
 • Een goede voorbereiding resulteert in een mooi eindresultaat.

6. Ongeduld met droogtijden
 • Het drogen van een pouring schilderij heeft even de tijd nodig.
  Het heeft geen zin om de verwarming hoger te zetten en een keer voortijdig voelen of de verf al droog is.;; dat kan je beter ook niet doen.
  Geduld is in deze echt een schone zaak. Te snel drogen geeft barsten en die wil je natuurlijk voorkomen.

7. Te snel willen werken
 • Het komt heel vaak voor dat het resultaat tegenvalt omdat de verf te snel bewerkt wordt; Het canvas wordt bijvoorbeeld te ver en te vaak gekanteld, de verf te snel geswiped.
  Pouring is voor een deel chemie, waardoor je er echt rekening mee moeten houden dat de verf de tijd nodig heeft om te reageren;
 • Genieten van het proces en echt de tijd nemen is echt heel belangrijk bij pouring; Hierdoor zal je werk mooier worden en jij meer plezier gaan ervaren.

8. Pouring materialen niet allemaal klaar hebben staan
 • Zoals in punt 5 al werd aangehaald is de voorbereiding van de ondergrond waar je op gaat gieten zeer belangrijk.  Daarbij komt dat het ook essentieel is om je werkplek goed voor te bereiden; het is niet handig wanneer je tijdens het gieten weg moet lopen om ergens in je huis nog materialen te gaan halen;
  Het is ook niet handig wanneer je de ruimte niet goed beschermd en de verf nadien overal afgepoetst moet worden.
  Neem de tijd voor deze voorbereiding en ervaar veel meer rust tijdens het gieten.

Nu je de meest gemaakte fouten kent, kan je ze bij jezelf gaan herkennen.

Het is de eerste stap naar het verbeteren van jouw pouring kunstwerken.

Elke keer dat je bezig bent met pouring kan je weer bijleren. Gun jezelf de tijd om bij te leren en jezelf te verbeteren. Heb natuurlijk altijd heel veel plezier, want dat is de reden waarom je met pouring bent begonnen.

Heb jezelf nog een probleem waar je tegenaan loopt en heb ik hem nog niet genoemd,

Deel hem onder deze blog. Wie weet heb ik wel de oplossing voor jou.

Veel plezier met gieten!

​Vind nog meer tips in het e-book: Meer plezier met pouring

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *