alt=’’Blogpaina mediums acryl pouring Donna Hoogstraaten’’/>

Het kiezen van het juiste pouringmedium

Wat is pouringmedium?

Een pouringmedium is een additief dat wordt gebruikt om een dunnere, vloeiende consistentie acrylverf te maken. Pouringmedium is een essentieel ingrediënt bij het maken van pouring kunst. Het vergemakkelijkt het uit laten vloeien van de verf en de viscositeit van zwaardere verven te verminderen, terwijl de kleur, textuur en dekking in het afgewerkte kunstwerk behouden blijven.

Waarom moet ik pouringmedium gebruiken voor acryl gieten?

  • Het vermindert de viscositeit van zwaardere verven zonder de kleur te verdunnen.
  • Verbetert de stroom acrylverf en zorgt ervoor dat deze zich gemakkelijk over het canvas kan verspreiden.
  • De verf behoudt de kleur, textuur en dekking in tegenstelling tot water dat de pigmenten verdunt en afbreekt.

Hoe kies je het beste pouringmedium voor je acrylverf?

Er zijn zoveel verschillende soorten pouringmediums om uit te kiezen, dat veel mensen gevraagd hebben of ik een beste pouringmedium kan aanbevelen, maar eerlijk gezegd vind ik dat heel lastig. Zolang jij de juiste consistentie weet te verkrijgen, dan maakt het niet uit welk type of merk pouringmedium je besluit te gebruiken. Aan jou de keuze! Het is echt een persoonlijke keus en kan zelfs afhangen van de techniek die je gaat doen.
daarbij komt dat de keus ook afhangt van het doel dat je hebt met je werkstukken. Wil je dat er achteraf weinig kans is op verkleuring, dan kies je wellicht beter voor een duurder product

Hieronder vindt u enkele van de meest populaire gietmedia die u kunt kopen:

Liquitex Pouringmedium

Liquitex is het bekendste merk en pouringmedium op de kunstmarkt, speciaal gemaakt voor kunstenaars. Het wordt algemeen beschouwd als het beste medium voor alle doeleinden en heeft de voorkeur voor vele kunstenaars, maar het is ook de duurste van alle gietmedia.

Floetrol

Floetrol is een verfconditioner voor algemene doeleinden die kan worden gebruikt met verf op waterbasis waaronder acrylverf. Het wordt beschouwd als het doe-het-zelf-winkel alternatief voor merken als Liquitex en is daarom vaak goedkoper dan additieven die specifiek zijn ontwikkeld voor kunstenaars.
Op het internet is het gemakkelijk te krijgen. In Nederland kan je het ook in doe-het-zelf-winkels kopen, in België op dit moment nog niet

Floetrol zorgt er ook voor om gemakkelijker grote cellen te krijgen, zelfs zonder een extra additief zoals siliconen.

Golden GAC 800 pouringmedium

Het pouringmedium van Golden GAC 800 is voor gebruik in combinatie met het assortiment Golden Fluid Acrylics en Golden High Flow Acrylverf. Het is ontworpen om haarscheuren in plassen (puddlepour) en andere dunne giet toepassingen te verminderen. GAC 800 bevordert het gelijkmatig glad en glanzend drogen van de verflaag. Je krijgt er een matig helderheid mee.

PVA-lijm

PVA-lijm, zoals van bijv. Collall, is een populaire keuze voor verschillende populaire Fluid Artists op YouTube, vooral omdat het een zeer goedkoop doe-het-zelf-pouringmedium is. Als je op zoek bent naar een zeer voordelige optie als beginner kan PVA-lijm een goede manier zijn om te experimenteren zonder dat je veel moet investeren.
Nadeel hieraan is dat de wering anders is als de voorgaande mediums en wanneer je later overstapt opnieuw moet gaan experimenteren en oefenen

Hoewel het een ongelooflijk voordelige optie is, moet je er echter rekening mee houden dat het gebruik van PVA-lijm als uw pouringmedium niet hetzelfde soort schilderijen van “kunstkwaliteit” zal opleveren als met pouringmedium van kunstenaars.

Hoeveel pouringmedium moet ik toevoegen?

De consistentie van al uw verven is het meest essentiële element voor het verkrijgen van een mooi eindresultaat. De verhouding tussen pouringmedium en acrylverf varieert, afhankelijk van de consistentie die je met de verf probeert te bereiken.

Het gebruik van 1/2 eetlepel verf tot 1eetlepel pouringmedium is een houvast en voeg dan nog eventueel water of acrylverdunner toe. Je zult merken dat het kleurafhankelijk is en dat de temperatuur ook van invloed is. Voeg in elk geval nooit meer dan 1/3 deel water toe aan het geheel.

Tip: Roer heel langzaam bij het mengen met de verf om luchtbellen zo veel mogelijk te voorkomen.

Kan ik water toevoegen?

Zoals gezegd is het inderdaad mogelijk om water toevoegen aan je acrylverfmix. Let hierbij wel op dat je niet te veel water gebruikt. Het gebruik van water in je acryl-gietmix kan grote nadelen hebben. Een te veel aan water verdunt de kleuren, eigenlijk breekt het de verf waardoor ook de hechtkracht van de verf achteruit gaat. Wanneer je werkstuk droog is zal het er flets uitzien doordat de kleuren zijn verdund.

Een te veel aan water kan je o.a. herkennen aan het ontstaan van scheurtjes in het oppervlak.

Conclusie

Er zijn veel soorten pouringmediums. Elk hebben ze hun eigen kwaliteiten. Mijn voorkeur gaat uit naar een duurder merk zoals Liquitex en dit gecombineerd met floetrol.
Mijn ervaring is dat goedkopere producten minder goed werken en een minder mooi eind resultaat geven.

Heb jij een voorkeur of een leuke ervaring met pouringmedium? Deel hem in de Facebookgroep zodat iedereen er weer van bijleert.

Terug naar de Homepage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *