alt=’’Starten met acryl gietenBlogpaina Introductie workshop acryl gieten Donna Hoogstraaten’’/>

Starten met acryl gieten vanaf het begin onverwacht mooie resultaten creëren

 

Starten met vloeiende kunst, vloeibare kunst, acrylgieten of pouring wilt noemen. Er is niets bevredigender dan abstracte meesterwerken maken door kleuren in elkaar over te laten lopen. Deze vorm van abstracte kunst gebruikt vloeibare acrylverf om onverwacht mooie schilderijen te maken. Er zijn eindeloze creatieve mogelijkheden dankzij de verschillende manieren om vloeibare acrylverf te combineren met verschillende mediums.

Sta je aan het begin van het acryl giet avontuur dan kan je overdonderd worden door alle mogelijkheden die er zijn. Door de veelheid aan materialen die je nodig hebt.
Je zult zien, wanneer je de eerste stap hebt gezet en je goed hebt voorbereid. Er een wereld voor je open gaat en het allemaal niet zo moeilijk is. Daarbij komt dat je er een fantastisch fijne hobby bij hebt, waar je vele uren plezier mee zult gaan hebben.

Er is niets dat zo bevredigend als de verf te zien vloeien en mooie kleuren en vormen zien ontstaan.

Starten met acryl gieten is echt niet bijzonder moeilijk, waardoor het een geweldige kunstvorm is voor alle vaardigheidsniveaus. Er zijn zoveel technieken om uit te proberen, hierdoor kan je zo eenvoudig of ingewikkeld doen als je wilt. Het mooie is dat je met acryl gieten de mogelijkheid hebt om veel te leren over de verschillende materialen die je gebruikt en het is echt geweldig om te experimenteren met kleur en techniek. Het is ook leuk voor alle leeftijden! Bereid je voor en ga stap voor stap iets toevoegen. Dat wil zeggen: schaf de basismaterialen aan, kies 1 techniek en ga daar eerst mee aan de slag voordat je alles tegelijk gaat doen met als resultaat een overload aan informatie en telkens net niet dat fantastische schilderij dat je voor ogen had.

Je goed voorbereiden begint met het aanschaffen van de juiste basismaterialen.

Benodigdheden voor het gieten van acryl

BESTE VERF VOOR ACRYL GIETEN

De sleutel tot een goede gietlaag van acryl is de consistentie en viscositeit van de verf. Je hebt een eerste keuze te maken: Wil je vloeibare acrylverf gebruiken, die een hele dunne consistentie heeft dan de dikkere acrylverf of ga je voor de dikkere verf die je meer dient te verdunnen met een medium en water.

Sommige mensen hebben groot succes door gewoon huisverven te gebruiken (ikzelf heb daar geen ervaring mee), maar als je een kunstwerk wilt dat lang meegaat, raad ik je aan om aan de slag te gaan met de verf uit een kunst/hobbywinkel. Afhankelijk van in welke fase je bent kan je duurdere of goedkopere merken kiezen. Weet wel dat duurdere verf de investering waard is. Het werkt prettiger, het resultaat is mooier en het is kleurvaster.


POURING MEDIUMS

Een pouring medium heb je nodig om de verf zo vloeibaar te maken dat hij geschikt is om mee te gieten. Je kunt hiervoor een kant en klaar medium gebruiken of er zelf eentje samenstellen. Ook hier kan je weer kiezen voor een zeer goedkope of een duurdere of een tussenoplossing. De keuze kan je laten afhangen van je budget, de techniek die je gaat doen of gewoon je persoonlijke voorkeur.

Het kan heel leuk zijn om hier mee te experimenteren.

Hoewel vloeibare acrylverf een hoge viscositeit heeft, is het toch nodig iets toevoegen om de consistentie te creëren waarnaar je op zoek bent. Wat je toevoegt en hoeveel, hangt af van welke techniek je gaat gebruiken en wat je wil dat je eindresultaat gaat zijn. Hiervoor dien je veel te oefenen, door de ervaring ga je weten wat JIJ het beste vindt werken.

Om de viscositeit en de gietsnelheid te krijgen die je wilt, kan je eerst een medium toevoegen en op het einde een beetje water. Aan vloeibare acrylverf hoeft niet of nauwelijks iets te worden toegevoegd. Het toevoegen van meer water zal er ook voor zorgen hoe goed of slecht de verf zich aan je oppervlak hecht, dus probeer niet boven een derde deel water toevoeging te komen.

Ga er zeker mee experimenteren en je mengsel regelmatig veranderen, zo ontdek zo jouw perfecte verf om te gaan gieten. Je werk zal er ook persoonlijker worden en uniek zijn.

Naast water is een goed pouringmedium de sleutel Liquitex Professional Pouringmedium is een populaire en goede keuze omdat je er o.a. mooie rondjes mee kunt gieten en tegelijkertijd het drogen bevorderd.

Wil je de kostprijs een beetje naar beneden brengen dan kan je Floetrol gaan gebruiken i.p.v. bv.  het pouring medium van Liquitex. Ikzelf gebruik het liefst een mengsel van de twee. Ik heb gemerkt dat ik dan het mooiste resultaat krijg.

Er zijn ook een behoorlijk aantal mensen die lijm zoals schoollijm of boekbinderslijm. Het drukt de kosten, maar of het ook het beste resultaat geeft? Ik weet het niet. Ga het voor jezelf uitmaken als je het leuk vindt om veel te experimenteren.
Wil je grote cellen creëren dan is het leuk om olie aan je verf toe te voegen zoals silicone of dimethicone (een onderdeel van veel haarverzorgingsproducten).

ONDERGROND OM OP TE GIETEN

Heb je de verf gekozen en het medium dan ga je de ondergrond waarop je gaat gieten kiezen. Veel mensen beginnen met het gieten op een canvasdoek van een goedkope kwaliteit. Zorg ervoor dat er een goede laag gesso op zit voor een betere hechting. Omdat een canvasdoek een beetje kan buigen onder te veel gewicht, waardoor het oppervlak ongelijk wordt, zijn voorbereide kunstenaarspanelen vaak ook een hele goede keuze.

Houd je van experimenteren dan kan je ook op steen en dikke mdf platen gaan gieten of papiermachévormen als je het samen met kinderen gaat doen.

Ga zeker niet op schilderskarton gieten, deze trekken krom en je zult teleurgesteld raken.

SCHOON HOUDEN VAN DE RUIMTE

Een ander essentieel aspect van vloeibare kunst is om je ruimte schoon te houden. Deze creatieve schildersvorm geeft enorm veel rommel. Daarom is het van groot belang dat je je ruimte goed gaat inrichten en alles wat niet vies mag worden goed afdekt met plasticfolie of een dikke laag papier. Je kunt hiervoor afdekfolie, vuilniszakken en restjes behangpapier gebruiken.

DIT MAG OOK NIET ONTBREKEN

Andere must-haves zijn plastic bekers om de verf te mengen, knijpflessen en roerstaafjes, sateprikkers of andere stokjes. Paletmessen helpen of pannenkoekenmessen om de verf makkelijker te verspreiden en over de randen uit te smeren.

Om luchtbelletjes te verwijderen en cellen te maken heb je een gasbrander of crème brulée brander nodig.

Je bent er klaar voor! Je weet nu precies wat de basisbenodigdheden zijn.

Heb je alle spullen verzameld, een klein atelier ingericht dan kan je van start gaan.
Veel plezier ermee.

Laat je kunstwerken zeker zien in de groep van Acryl Gieten

.Terug naar de Homepage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *