7 tips om je ringpour fantastisch te maken

Ringpour

Elke pouring techniek heeft zo zijn eigenheid en zaken waar je op moet letten. In deze blog wil ik de ringpour in het middelpunt zetten en jou diverse tips geven

Weet je nog niet wat een ringpour is?
Het principe van een ringpour is dat je in een bekertje verschillende kleuren op elkaar giet en vervolgens rustig uitgiet. Hierdoor ontstaan er ringen op je canvas. Door je canvas voorzichtig in alle richtingen te kantelen worden de ringen groter.

TIP  1 De dikte van de verf is essentieel.

Om een mooi resultaat te krijgen is de dikte van de verf echt essentieel. Je verf mag echt niet te dun zijn. Wanneer je de verf van je roerstokje laat lopen en terug in de verf loopt dan mag het heel even op de verf liggen en dan terug er in vloeien. Neem hier echt de tijd voor en zorg dat elke kleur dezelfde dikte heeft

TIP 2 Voorkom modderachtige kleuren

Het is de bedoeling dat je als het ware de kleuren op elkaar stapelt in een beker en daarna uitgiet. Zorg ervoor dat de kleuren die met elkaar in contact komen goed met elkaar mengen. Dat wil zeggen: dat ze een mooie kleur vormen wanneer ze met elkaar mengen.

Weet je niks van kleuren mengen, roer dan gewoon eens de kleuren die je op elkaar wilt leggen door elkaar en kijk wat er gebeurd. Bijvoorbeeld neem een beetje rood en groen, meng het door elkaar en bekijk of jij dat een mooie kleur vindt. Wil je op safe spelen gebruik dan alleen warm kleuren( rode en gele kleuren) of koele kleuren (blauwe en groene kleuren) met een contrasterende kleur zoals wit of zwart. Of eventueel een metallic zoals goud

TIP 3 Zorg voor contrast
Wellicht wil je wanneer je een ringpour doet de ringen goed zien. Zorg dan ook voor dat je voldoende contrast hebt tussen twee kleuren die je op elkaar legt.

TIP 4 Het vullen van de beker voor ringpour

Wanneer je eindelijk de kleuren hebt gekozen is het tijd om je beker te vullen. De kleur die je onder in je beker giet mag de hele bodem bedekken, zorg er wel voor dat het slechts een zeer dun laagje is en kies je lichtste kleur uit het door jou gekozen kleurenpallet.

Laat vervolgens de andere kleuren 1 voor 1 langs de binnenkant van de beker glijden zodat ze op de vorige laag verf vallen en er niet inzakken. Neem zo veel verf als je nodig denkt te hebben. Houd met het stapelen van de verschillende kleuren rekening met tip 2 en 3.

TIP 5 Zorg dat elke kleur even dik is

Wanneer je kleuren niet allemaal even dik zijn dan ga je problemen krijgen. Je dunne (meer vloeibare) kleuren lopen dan over de dikkere kleuren heen wanneer je je canvas kantelt. En dat is niet wat je wil.
zorg er daarom echt voor dat je kleuren dezelfde dikte hebben. Dit kan je gemakkelijk testen door van elke kleur een druppel op een velletje yupo (synthetisch papier) te doen. Maak een mooi rijtje druppels naast elkaar; Houd het velletje schuin en kijk of de kleuren allemaal even snel naar beneden glijden. Zo niet dan pas je nog aan.

TIP 6 Vermijd het gebruik van olie bij ringpour

Wanneer je een ringpour gaat doen wil je wellicht geen cellen. Gebruik dan ook geen celactivator of silicone olie. De cellen die eventueel nog ontstaan door het gebruik van floetrol, titaanwit of metallic verf zijn juist voldoende om jouw werkstuk interessant te maken.

Tip 7 Wees niet bang

Bang moet je echt niet zijn wanneer je voor het eerst met een ringpour aan de slag gaat. Waarom zou je ook? Je bent hebt je hobby bezig, je moet dan ontspannen zijn en genieten.
Juist wanneer je ontspannen bent ontstaan de meest fantastische creatieve ideeën. Misschien besluit je meerdere ringen op elkaar te gieten of een nieuwe ring op een ring die juist mislukt is. Laat echt je fantasie de vrije loop.
Beperkingen zijn er niet, enkel in jouw hoofd.

Geniet van het kleuren spel en oefen een paar keer met het zelfde kleuren pallet. Op die manier heb je meteen een mooie serie voor je komende tentoonstelling!

Mijn e-book met nog meer praktische tips komt er bijna aan.  Blijf je graag op de hoogte?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *