Is het veilig om silicone olie te gebruiken in mijn schilderijen?

In deze blog wil ik je mijn mening geven over de veiligheid over het gebruik van silicone olie. Het gaat dus om mijn menig en niet direct altijd over feiten.

Giftige dampen

Ik ben van mening dat siliconenolie, om giftige dampen af te geven, tot zeer hoge temperatuur moet worden verwarmd en niet zo voorzichtig zoals je dat meestal kortstondig doet met een brander. Ik ben natuurlijk geen expert op het gebied van longen, maar het lijkt mij vanzelfsprekend om altijd in een goed geventileerde ruimte te schilderen, of je nu siliconen gebruikt of niet.

Let er daarbij telkens op, bij het gebruik van een brander, dat je de verf niet verbrandt of dat hij gaat bubbelen. Da’s denk ik een kwestie van je gezond verstand gebruiken. En gebruik bij twijfel helemaal geen brander.

Niet alle kunst hoeft museumkwaliteit te zijn

Wat mij betreft hoeft niet alle kunst museumkwaliteit te zijn en te worden ontworpen om eeuwenlang in musea te worden bewaard. Veel van ‘s werelds meest populaire stukken zijn trouwens minder kwalitatieve materialen gemaakt. Sommige zeer beroemde kunstenaars gebruikten huisverf in plaats van verf van kunstenaarskwaliteit en niemand twijfelt aan hun kwaliteiten. Het is aan de museumconservatoren om ook deze kunst zo goed mogelijk te bewaren. Ik schilder voor de lol, niet voor het nageslacht en denk niet dat mijn kunst over 100 jaar in een museum terecht komt. Houd zelf ook altijd in gedachten wat jouw motivatie is om te schilderen en met creativiteit bezig te zijn.

Olie drijft op water

Omdat siliconen een soort olie is. Lijkt het alsof het zweeft bovenop de verf op waterbasis. Door de verflaag te branden komt de olie gemakkelijker naar boven. Wanneer je schilderij dan droog is, zit er olie op het oppervlak en die moet worden verwijderd voordat je je werkstuk lakt of op een andere manier afwerkt.

Hoeveel olie er dan nog in of onder de verf zit van het schilderij, kan ik niet zeggen en hoe dit in de toekomst de verf en het schilderij zal beïnvloeden, kan ook nog niemand zeker weten.

Dat gezegd hebbende, er zijn recepten waarbij geen silicone olie wordt gebruikt en in plaats daarvan alcohol, helaas kan ik daarover nog niets zeggen omdat ik er nog geen ervaring mee heb. Dat ga ik zeker nog wel eens uittesten.

Alcohol verdampt natuurlijk als het schilderij droogt, in die zin kan ik al wel bedenken dat het geen invloed zal hebben op de hechting van de verf.

Pouring en ook andere creatieve stromingen is vooral je eigen weg vinden, wat er bij jou past. Bij twijfel neem je een besluit en ga je eventueel je eigen onderzoek doen. Neem hierin ook je eigen veiligheidsmaatregelen. Iedereen heeft hierin zijn eigen normen.
De dingen die ik met je deel in mijn blogs berusten ook op eigen onderzoek en ervaring. Wat ik je tot slot nog wil meegeven is dat je vooral niet bang hoeft te zijn. Het is goed dat er niet veel regels zijn zodat je je eigen creativiteit mag laten stromen.

Leuk als jij jou ervaring deelt in de Facebookgroep van acryl gieten Vlaanderen en Nederland

Vind je het leuk om thuis pouring te doen kijk dan eens naar het online pouring atelier

Homepagina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *