
Wat is craquelé in een acrylgieten?
Craquelé in acrylgieten is een term die wordt gebruikt om scheuren of lijnen te beschrijven die verschijnen in een vloeibaar schilderij nadat het is gedroogd. Craqueleren gebeurt wanneer de bovenste laag van het acryl gietschilderij sneller droogt dan de onderliggende laag die nog nat is. Wanneer dit gebeurt, zal de bovenste laag van de acrylfilm een laag vormen terwijl deze hard wordt en blijft rekken, en als deze te snel hard wordt, zal deze breken. Wanneer het breekt, kan dit barsten, richels, bobbels, gaten en van alles achterlaten waar je wellicht niet op zit te wachten.
Maar geen paniek, sommige schildertechnieken zijn er juist op gericht om dit effect te krijgen.
Ik nodig je uit om ook eens anders naar je werkstuk met barsten te kijken.
Goed, ook als je anders kijkt naar de scheurtjes in je pouring werkstuk, kan ik mij voorstellen dat e liever weet hoe je dit kunt voorkomen. Daarom enkele tips.
- Gebruik een pouringmedium van goede kwaliteit
Een medium van goede kwaliteit kan helpen voorkomen dat je schilderij na het drogen barst. Het gebruik van goedkopere pouringmedium-alternatieven zoals PVA-lijm kan soms leiden tot een verhoogde kans op barsten in uw acryl-giet.
- Voorkom het verdunnen van verf met te veel water
Te veel water aan het verfmengsel toevoegen kan het bindmiddel in de acrylverf verzwakken. De van eigenschappen die de verf bindt worden verminderd en de kans op scheuren in je schilderij wordt vergroot. Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om meer dan 30% water te mengen door je verf.
- Werk in een droge omgeving op kamertemperatuur
Schommelingen in temperatuur en vochtigheid kunnen ook de kans op haarscheuren in je schilderij vergroten. En ook een luchtstroom zoals een ventilator die blaast tijdens de eerste droogfase, kan er voor zorgen dat er haarscheurtjes ontstaan.
- Werk pas af wanner je werkstuk helemaal droog is
Het droogproces is van verschillende factoren afhankelijk. Daarom is het lastig om te zeggen na hoeveel dagen/weken je werkstuk echt helemaal droog is. Zelf wacht ik altijd ten minste 4 weken voor ik de eindvernis erop aan breng. Op die manier loop ik geen risico dat er scheurtjes in de laklaag gaan ontstaan.
Bovenstaande tips helpen zeker voorkomen dat je minder snel scheurtjes in je werkstuk krijgt.
Vond je deze tips interessant en wil je vaker tips ontvangen om je pouringtechnieken te verbeteren? Schrijf je dan rechts onderaan op de Homepagina voor op de nieuwsbrief, deze komt op onregelmatige tijdstippen maximaal 1 keer er week.
Of wil je direct aan de slag ga dan naar het online pouring atelier